RSS

Pandangan En Mohd Dawi Ithnin, mantan KJ JPHEMK berkaitan “Pengurusan dan Kepimpinan”

22 Dis

Dalam konsep pengurusan dan kepimpinan “…bahawa tiada satu cara pengurusan dan kepimpinan boleh sesuai dengan semua organisasi, masyarakat dan Negara…..” Bagi kita sebagai pemerhati mudah untuk mengkritik, mencadang dan menilai sesuatu pengurusan dan kepimpinan yang dilaksanakan oleh orang lain. Sesiapa sahaja apabila berada di tempat orang yang kita kritik, kita nilai positif atau negatif itu belum tentu kita boleh mengamalkan apa yang kita cadangkan? Kerana keterbatasan kuasa, kematangan idea, hidden agenda dalam memberi pendapat, malah keputusan yang hendak dibuat perlu memikirkan Consider all factor.

Masalah yang timbul hari ini kita hanya focus kepada mereka yang tidak menerima pendapat orang lain, untuk LEBIH ADIL kita juga kena betulkan kepada mereka yang memberi pendapat dan seandainya pendapat mereka tidak diterima oleh majoriti mereka juga kena menerimanya dengan hati yang terbuka dan profesional, bukan memburukan dan menentang kerana semata-mata pendapat mereka tidak diterima.

Masalah kini adakah masalah Pemimpin tidak mendengar pendapat orang lain atau pemberi pendapat apabila pendapat mereka tidak diterima tidak menerima keputusan pendapatnya tidak diterima.

Sebagai manusia biasa kita tidak mampu menyukakan, mengembira, dan adil kepada semua orang. Kerana konsep suka, gembira dan adil itu berbeza-beza antara satu individu ke individu yang lainnya.

Kerana hari ini jika kita TERLALU BERTOLAK ANSUR kita akan ditolak beransur-ansur. Malah jika kita TERLALU BEKERJA SAMA kita akan sama-sama dikerjakan.

Advertisements
 

Label: ,

Please leave comments, thanks a lot...

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: